Wydarzenia

Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny, Przysiek 11-13 listopada 2011

11-13.11.2011

 

Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny, Przysiek 11-13 listopada 2011

Narodowe Święto Niepodległości można w tym roku świętować w największej Karczmie Gęsiej w Polsce. Na gości Festiwalu Gęsiny czeka mnóstwo atrakcji.Po gęś pod Toruń!

Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny to kulminacyjny punkt akcji promocyjnej „Najlepsza Gęsina na św. Marcina”, której organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Jest największym podczas całej akcji wydarzeniem masowym, nie tylko promocyjnym i kulinarnym, ale również – wielkim kiermaszem, podczas którego będzie można kupić świeże i mrożone gęsi, produkty z gęsiny oraz inne produkty regionalne, tradycyjne i przyjazne dla zdrowia. Przygotowano również mnóstwo atrakcji dla dzieci, w tym mini ZOO.Centralnym punktem Festiwalu będzie wielka Gęsia Karczma, czyli hala namiotowa na kilkaset miejsc, z ławami i stołami, gdzie serwowane będą dania z gęsiny. W hali namiotowej postawiona zostanie również scena, na której prezentować się będą zespoły grające muzykę na żywo oraz podłoga do tańca.

Do tańca i do śmiechu, od 11.00 do 20.00Piątkową imprezę poprowadzi Piotr Grabowski, aktor teatralny, filmowy i telewizyjny. Przewidziano bogaty program rozrywkowy, konkursy i zabawy, a także animacje dla dzieci, które odbędą się w Sali seminaryjnej ODR Przysiek. Na ekranie w Gęsiej Karczmie będzie można zobaczyć kultowe polskie komedie – „Sami swoi”, „Miś” i „Kiler”. Wystąpi orkiestra dęta, a po niej Zespół Pieśni i Tańca „Płomienie” oraz grupa Black Velvet. Wieczorem przewidziana jest zabawa taneczna przy polskiej muzyce rozrywkowej wraz z wideoklipami. Na odważnych czeka konkurs karaoke, w którym główną nagrodą będzie telewizor.
Na słono i na słodko, od 11.00 do 20.00Głównym punktem programu w sobotę (12 XI) jest południowy „showcooking”, poświęcony gęsinie, połączony z elementami warsztatów dla wszystkich zainteresowanych. Poprowadzi go Artur Moroz, szef kuchni restauracji Bulaj w Sopocie. Sobota zapowiada się rozrywkowo, a panie będą mogły uczestniczyć w pokazie profesjonalnego makijażu.

Niedziela dla rodzin, od 11.00 do 16.00Niedziela (13 XI) to czas rodzinny. W Przysieku zaplanowano Słodkie Warsztaty Kulinarne dla dzieci, prowadzone przez Tomasza Dekera, jednego z najlepszych polskich cukierników, członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, a także prezentację spektaklu „Czerwony Kapturek” w wykonaniu aktorów Teatru Baj Pomorski.

Przez trzy dni czynny będzie kiermasz, podczas którego można będzie kupić gęsi, wyroby z gęsiny, produkty tradycyjne, regionalne i przyjazne dla zdrowia oraz rękodzieło. Dla dzieci przygotowano atrakcję w postaci mini ZOO oraz program animacyjny. Będzie można brać udział w konkursach z nagrodami, warsztatach i pokazach. Główną atrakcją festiwalu będzie Gęsia Karczma, usytuowana w wielkim, ogrzewanym namiocie, która serwować będzie potrawy z gęsiny oraz piwo „Kasztelan Niepasteryzowane”. Przez trzy dni w Gęsiej Karczmie można się będzie bawić, tańczyć i brać udział w bogatym programie kulturalnym.

Poniżej szczegóły programu:

11 listopada 2011

Prowadzi Piotr Grabowski, aktor teatralny, filmowy i telewizyjny, wokalista

11.00
Kultowe polskie komedie – Film nr: 1 „Sami swoi” w reż. Sylwestra Chęcińskiego 
12.00
„Dęciaki w samo południe” – przemarsz przez teren festiwalu oraz krótki występ na terenie odkrytym ( w razie niepogody występ odbędzie się w innym miejscu)
12.00
Konkursy i animacje dla dzieci w sali seminaryjnej ODR Przysiek
12.20
Dęciaki na scenie w Gęsiej Karczmie
12.50
Konkursy
13.00
Występ Zespołu Pieśni i Tańca „Płomienie” – część 1
13.30
Konkursy 
13.45
Występ Zespołu Pieśni i Tańca „Płomienie” – część 2
14.15
Konkurs karaoke „Polskie przeboje” – główna nagroda telewizor
14.45
Część oficjalna 
15.00
Konkurs karaoke – „Polskie przeboje” – zakończenie
15.10
Występ zespołu Black Velvet – część 1
15.40
Kultowe polskie komedie – Film nr 2: „The Best of Miś” – mix najśmieszniejszych i najbardziej znanych scen z filmu Stanisława Barei 
16.30
Występ zespołu Black Velvet – część 2
18.45
Zabawa taneczna przy polskiej muzyce rozrywkowej wraz z wideoklipami 
20.00
Zakończenie pierwszego dnia festiwalu

 


12 listopada 2011
Prowadzi Dariusz Bereski, aktor Teatru Wilama Horzyczy

11.00
Muzyka mechaniczna
12.00
„Czas na Gęsinę” – showcooking połączony z elementami warsztatów dla wszystkich, prowadzi Artur Moroz, szef kuchni restauracji Bulaj w Sopocie, członek Slow Food oraz Patryk Kamiński, kucharz restauracji Bulaj w Sopocie
13.00
Muzyka mechaniczna
14.00
Pokaz profesjonalnego makijażu przygotowany przez firmę Avon, możliwość skorzystania z darmowej oferty
15.00
Zabawa przy muzyce na żywo - gra zespół Wiking Players – część 1
15.30
Konkursy
15.45
Zabawa przy muzyce na żywo - gra zespół Wiking Players – część 2
16.15
Konkursy
16.30
Występ zespołu Wiking Players – część 3
17.00
Konkursy
17.15.
Występ zespołu Wiking Players – część 4
18.00
Dyskoteka z wideoklipami
20.00
Zakończenie drugiego dnia festiwalu

13 listopada 2011
Prowadzi Marta Parfieniuk-Białowicz, aktorka Teatru Baj Pomorski

11.00
Słodkie Warsztaty Kulinarne dla dzieci, prowadzone przez Tomasza Dekera, jednego z najlepszych polskich cukierników, członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
12.00
Konkurs karaoke dla dzieci
13.00
Muzyka mechaniczna
14.00
Spektakl „Czerwony Kapturek” w wykonaniu aktorów z Teatru Baj Pomorski
15.00
Muzyka mechaniczna
16.00
Zakończenie festiwalu