Wydarzenia

Miasto płonie czyli kulinarne wariacje na temat Nocy Restauracji

25.05.2012

Miasto płonie czyli kulinarne wariacje na temat Nocy Restauracji

Z początkiem maja rozpoczynamy nowy sezon w restauracyjnych ogródkach. Aura sprzyja wieczornym wyjściom do miasta a lokale prezentują się w nowej, niemalże już letniej odsłonie. Dlatego mamy nadzieję, że 25 maja pogoda nie zawiedzie i mieszkańcy Poznania ruszą na łowy na szlaku Nocy Restauracji.Restauracje, które zaangażowały się w projekt, a jest ich w Poznaniu już 16 przygotowały naprawdę interesującą i bogatą ofertę Nocnych Dań biorących udział w rywalizacji o Grand Prix Nocy Restauracji. Oddać głos na swojego faworyta można na stronie www.nocrestauracji.pl, gdzie organizatorzy prezentują ofertę wszystkich restauracji z trzech miast biorących udział w wydarzeniu. Bo trzeba pamiętać, że Noc Restauracji to nie tylko wydarzenie lokalne ale inicjatywa o szerokim zasięgu, w którego pierwszej edycji udział biorą Poznań, Białystok i Gdynia.
Trzy miasta zaangażowane w projekt chcą za jego pośrednictwem zwrócić uwagę na bogatą lokalną ofertę kulinarną, która może wzbudzić zainteresowanie nie tylko mieszkańców ale również turystów poszukujących ciekawych smaków. Dlatego nagrody dla głosujących w plebiscycie na Nocne Danie są ściśle turystyczne – rejsy do Szwecji na pokładzie promu Stena Line, weekend w hotelu Cristal w Białymstoku czy weekend w hotelu Andersia w Poznaniu. Poza główną rywalizacją o Grand Prix Nocy Restauracji goście, będą mogli zdobyć kartę Nocnego Łowcy, która, po zebraniu 3 pieczątek w lokalach biorących udział w projekcie da 10% zniżkę na cały rok.
Obserwując pojawiające się nowe propozycje szefów kuchni, można jasno stwierdzić, że Poznańskie restauracje prezentują światowy poziom kulinarnej maestrii, a przy tym są coraz bardziej przystępne dla gości. Kreacje proponowane w rywalizacji o Grand Prix pokazują, że w naszym mieście nie brak jest szefów kuchni, którzy w kulinaria wkładają całe swoje serce i nierzadko imponujące doświadczenie zawodowe.
Wśród mistrzów kuchni, którzy biorą udział w akcji reprezentowane są niemal wszystkie nurty kulinarne. Możliwości bardzo nowatorskiej kuchni molekularnej, ukaże przed nami szef kuchni restauracji Mosiaica w Hotelu Andresia, który przygotuje łososia gotowanego w niskiej temperaturze, stosując bardzo „gorącą” obecnie metodę sus-vide z kawiorem żurawinowym i pianką orzechową. Maestrię kuchni fusion ukaże nam szef kuchni La Passion du Vin gdzie będziemy mogli spróbować comber z królika, z przybraniem z czosnku niedźwiedziego i nie tylko. Pojawią się również propozycje tradycyjnej kuchni włoskiej, której nocny czar roztoczą przed nami szefowie kuchni trattorii Girasole i restauracji La Scala. Ci pierwsi przygotuję tagiatelle al nero di sepia con gamberi i czarną pana cottę. Nie zabraknie również dań bardzo odważnych i spektakularnych tutaj poziom dyktują restauracja Bokeh z ulicy Półwiejskiej, która przygotuje polędwiczki z kurczaka w siedmiu smakach z płonącym cytrusowo miodowym sosem czy restauracja Pastela z ulicy Zamkowej, gdzie będziemy mogli skosztować flambirowanej w wiśniówce piersi z kurczaka z borówkowym ryżem
i jadalnym kwiatem bławatka – danie to nosi nazwę Kwiatu Jednej Nocy.

To tylko niektóre z mistrzowskich kreacji jakich skosztować można podczas Nocy Restauracji 25 maja. Poza tym każda z naszych restauracji przygotowała pokazy kulinarne i bardzo zachęcające rabaty. Warto dodać, że specjalne nocne dania będą dostępne po bardziej niż promocyjnej cenie.
Organizatorem NOCY RESTAURACJI jest firma Landbrand.

Restauracje, które do tej pory zdecydowały się wziąć udział w wydarzeniu to:


W Poznaniu:
3 kolory, Bażanciarnia, Bokeh Cafe & Lunch, Girasole, La Passion du Vin, Matii Sushi Restaurant, Mosaica - Hotel IBB Andersia, Niku, Oberża pod Dzwonkiem, Pastela Cafe&Restaurant, Patio, Pika Pika tapas bar y vino, Restauracja "Chłopskie jadło", Violet Sushi and Yakitori, La Scala Ristorante, Ceska Hospoda
W Białymstoku:
7 Pokus, Espranto Cafe, Folwark Nadawki, Gospoda u Szwejka, Koku Sushi, Lejdis, Peper's, Pierogarnia Smak i Tradycja, Pruszynka, Restaurant&Bar Cristal, Tokaj, Tokyo Sushi, Zappa, Futu Sushi
W Gdyni:
Barbados, Bohemian Club, Coco, Cynamon, Del Mar, Petit Paris, Taj Mahal, Trattoria La Fortuna, Trio, Boolvar Club

Partnerzy akcji:
Miasto Białystok, Miasto Poznań, Stena Line, Hotel Andersia, Best Western Hotel Cristal

Patroni medialni:
Magazyn Podróże, Magazyn Kuchnia, Magazyn W Podróży, Poradnik Restauratora, Białystok Online, Kulinarna Wyspa, Smaki Poznania, Durszlak.pl, PRRestauracja.pl, Aktywni.pl


 

loading...